Bogoljub Lazarević i dr Marko Špiler
Ekskurzije i nastava u prirodi

Jedno od pitanja koje i danas izaziva debatu jeste pitanje nabavke ekskurzija i nastave u prirodi, a koliko je tek bilo goruće 2014. godine kada je ova knjiga objavljena? Odgovor je uglavnom zavisio od perspektive onoga koga pitate. Uzevši u obzir nužne zahteve svih zainteresovanih strana (Ministarstvo finansija, Ministarstvo turizma, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali i škole, roditelja, pa i samih turističnih agencija) autori su tragali za rešenjem koje odgovara svima. I pronašli su ga. Izmene Zakona o javnim nabavkama iz 2015. nisu u potpunosti onemogućile pristup koji su autori izneli u knjizi, ali je činjenica da ponuđen model javne nabavke ekskurzija i nastave u prirodi zahteva blage modifikacije.

Novi Zakon o javnim nabavkama*, Zakon o budžetskom sistemu kao i mišljenje Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke, kojim je roditeljski novac, koji oni uplaćuju na račun škole, okarakterisan kao budžetsko sredstvo plaćanja, i čime je škola obavezana da sprovodi javnu nabavku za realizaciju nastave u prirodi i ekskurzije, doprineo je novim teškoćama u kojima su se našle naše ustanove.
Kao i u prethodnom priručniku, pokušaćemo da kroz određene primere pomognemo ustanovama da što jednostavnije razreše dileme nastale u vezi sa primenom svih zakona i podzakonskih akata koji se odnose na oblast nastave u prirodi i ekskurzije, a posebno na onaj deo koji podrazumeva način izbora ponuđača u postupku nabavke ove vrste usluge.

 

*Pisano 2014. godine

1.690,00 RSD
PDV uračunat

Preuzmi narudžbenicu za štampu

Preuzmi narudžbenicu za elektronsko popunjavanje